Mars One – Big Brother op Mars

Mars

Het is een heel interessant idee: mensen naar Mars sturen, om daar een televisieserie van te maken. Het plan is om in 2040 zo’n 40 man op de planeet te hebben. In 2025 moeten de eerste 4 personen al vertrekken. De selectierondes zijn ondertussen in het laatste stadium.

De kandidaat-astronauten zullen in een nagebootste basis in een woestijn verblijven om ze te trainen voor de missie. Het plan ziet er tot nu toe als volgt uit:

  • 2016: De eerste capsule met voorraden landt op Mars
  • 2018: Een eigen rover landt op Mars
  • 2021: Alle benodigde spullen staan klaar op Mars
  • 2025: De eerste vier astronauten landt en zet alles in elkaar

Kosten
Om de kosten te besparen, keren de astronauten nooit meer terug als ze eenmaal zijn geland op Mars. Volgens de organisatie kost een heenreis 5 miljard euro. Wanneer een terugreis ook nodig zou zijn zou dit rond de 75 miljard dollar liggen volgens de NASA.

Donaties
Mars One accepteert vanaf het begin af aan al donaties van iedereen die het project wilt steunen. Dit geld gaat volgens hen naar onderzoeken. Ze zeggen dat geen enkel deel van de donaties wordt betaald aan loonkosten. Misschien komt dit doordat ze zelf geen werknemers in dienst hebben, maar gebruik maken van payroll. Het grootste gedeelte van het geld gaat naar ‘Concept Design’.

Kritiek
Er is veel kritiek op de missie. Zo stellen mensen dat er te optimistische plannen worden gemaakt. Zonnepanelen zouden maandenlang weinig energie kunnen opleveren door de vele stofstormen. Wanneer spullen vervangen moeten worden zullen deze ook gestuurd moeten worden naar de planeet, wat het kostenplaatje ook verder zal verhogen.

Onafhankelijk onderzoek
Er is laatst een onafhankelijk onderzoek gedaan door wetenschappers aan de MIT. Deze stelden dat de eerste astronauten al na 68 dagen zouden sterven aan zuurstofgebrek.

Het lijkt er dus op dat er nog een flink aantal nieuwe berekeningen moet worden gedaan en er wat nieuwe technologieën uitgevonden moeten worden voor het project een succes lijkt te worden.

Categories: Blogberichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>