De Fermi Paradox

Wanneer je op een willekeurige en heldere nacht naar boven kijkt, zie je de sterren boven je. Maar wat zie je eigenlijk? Ontelbaar veel sterren.

Sterren boven Haleakala, Haleakala National Park, Maui, HI

Die ‘ontelbare’ sterren die te zien zijn op die foto zijn maar een klein gedeelte van onze Melkweg. Die grote wolk? Een kleine zijtak van onze Melkweg. Je hebt het idee dat je al immens veel ziet, maar dit is nog niks vergeleken met alle sterren in het universum. Het is te vergelijken alsof je op de 20e verdieping van een flat staat en rondom je heen kijkt. Je ziet wel veel, maar niet alles.

 

Milky_Way_Annotated copy

 

Zoals te zien is op deze foto zien we maar een piepklein stukje van onze Melkweg. Dat kleine rode puntje ergens weggestopt in een arm van de Melkweg? Dat zijn wij. Als we naar boven kijken zien we alleen maar wat daar bij in de buurt zit. De rest krijgen we nog niet eens te zien.

Wanneer mensen zich af vragen hoeveel sterren er nu werkelijk zijn, kan niemand zich voorstellen hoe groot deze cijfers zijn. Een getal met een n-hoeveel 000’en erachter verliest zijn waarde omdat er niks is om het mee te vergelijken. Laten we eens uitrekenen hoeveel sterren er zijn.

Zoveel sterren als er in ons stelsel aanwezig is (100 – 400 miljard), is er een even groot aantal sterrenstelsels in het universum. Voor iedere ster in de Melkweg is dus een ander sterrenstelsel aanwezig. Dit komt neer op in totaal ongeveer tussen de 1022 en 1024 sterren bestaan in het universum. Ter referentie: Dit betekent dat er voor iedere zandkorrel op aarde, 10.000 sterren zijn.

In de wetenschap zijn ze het nog niet helemaal eens over welk percentage van deze sterren ‘sun-like’ is (dezelfde grootte, temperatuur en lichtgevendheid). Opinies zitten gemiddeld tussen de 5% en de 20%. Als we rekenen met het laagste percentage en met het lage aantal sterren (respectievelijk 5% en 1022), betekent dit dat er 500 triljoen ‘sun-like sterrren zijn.

Er is ook discussie over hoeveel ‘earth-like’ planeten deze ‘sun-like’ sterren omcirkelen (een planeet met ongeveer dezelfde temperatuur die mogelijk water en leven kan herbergen). Sommigen zeggen dat dit wel 50% is, anderen zeggen 22% zoals is gebleken uit een recent onderzoek van het PNAS. Dit suggereert dat er een potentiele ‘earth-like’ planeet 1% van alle sterren in het universum omcirkelt—100 triljoen ‘earth-like’ planeten. Ofwel 100 ‘aardes’ voor iedere zandkorrel op de wereld.

Vanaf hier kunnen we alleen nog maar speculeren. Laten we voorstellen dat na miljarden jaren op 1% van de ‘earth-like’ planeten leven is ontstaan (als dit zo was, was er een planeet met leven voor iedere zandkorrel). En laten we ook voorstellen dat op 1% van deze planeten het leven net zo intelligent wordt als hier op aarde. Dit zou dan betekenen dat er 1.000 biljoen intelligente levensvormen zijn in het universum.

Als we deze wiskunde loslaten op ons eigen sterrenstelsel (De Melkweg) voor het laagste aantal mogelijke sterren (100 triljoen), komt het er op neer dat er 1 triljoen ‘earth-like’ planeten zijn en 100.000 intelligente levensvormen in ons sterrenstelsel.

Er is een organisatie, de SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), die zich toewijdt aan het luisteren naar signalen van andere levensvormen. Als het klopt dat er 100.000 intelligente levensvormen in de Melkweg zijn en als zelfs een fractie van hun signalen uitzendt, dan zou SETI toch allerlei signalen moeten oppikken?

Dat hebben ze niet. Geen een. Nog nooit

Waar is iedereen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>